Επισκεφτείτε το νέο μας
Όταν αγοράζετε κοσμήματα, το πρώτο που προσέχετε στα μεταλλικά κοσμήματα από χρυσό κι ασήμι είναι να έχουν σφραγίδα, η οποία δείχνει την περιεκτικότητα του κράματος σε καθαρό μέταλλο. Με τον τρόπο αυτό, πιστοποιείται το κόσμημα. Επειδή όμως οι σφραγίδες αυτές δεν ελέγχονται, έχει σημασία να γνωρίζετε τον κατασκευαστή ή τουλάχιστον να γνωρίζετε και να μπορείτε να ξαναβρείτε τον υπεύθυνο πωλητή. Είναι καλό λοιπόν να ψωνίζετε από συγκεκριμένα καταστήματα, ώστε να μπορείτε να έχετε εγγυημένη τεχνική κάλυψη, αν χρειαστεί.
Ο αργυροχρυσοχόος γνωρίζει το κόσμημα από σύστασης του. Έχει φτιάξει το κράμα του μετάλλου, έχει διαλέξει τις πέτρες, το έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει, άρα είναι υπεύθυνος για όλα αυτά και μπορεί να τα πιστοποιήσει.
Τα τελευταία χρόνια το κόσμημα, δυστυχώς τείνει να σχετιστεί με το αξεσουάρ. Δηλαδή να έχει αμφίβολη ποιότητα και μικρή διάρκεια ζωής. Το χειροποίητο κόσμημα απέχει από αυτή την λογική. Είναι τέτοια η κατασκευαστική ποιότητά του, που ο χρόνος το ομορφαίνει και του δίνει ακόμη μεγαλύτερη αξία.
Παλαιότερα κάθε οικογένεια είχε τον χρυσοχόο της, όπως τον γιατρό της. Ήταν δηλαδή άνθρωπος εμπιστοσύνης, που μπορούσε να σας καθοδηγήσει και να εγγυηθεί για τις αγορές σας. Τα κομμάτια εκείνης της εποχής αντέχουν στον χρόνο και μπορούν ακόμα να χρησιμοποιηθούν, είτε ως έχουν, ή και ως πρώτη ύλη για κάτι νέο, μέσω της ανακύκλωσης. Αν το μέταλλο είναι καλής ποιότητας μπορούμε να το λιώσουμε και να το χρησιμοποιήσουμε ξανά, δίνοντάς του νέα μορφή.
Ο έμπειρος αργυροχρυσοχόος μπορεί να διαχειριστεί τα πολύτιμα υλικά, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι καλαίσθητο, αλλά και σε προσιτή τιμή.
Το ίδιο σημαντικό όταν θέλετε να αγοράσετε κάποιο κόσμημα, είναι η σχέση ποιότητας και τιμής. Το κόσμημα βέβαια, είναι αντικείμενο τέχνης, άρα η κοστολόγησή του είναι αρκετά υποκειμενική. Υπάρχουν όμως κάποια αντικειμενικά κριτήρια ως προς την αξία του, όπως η καθαρότητα του μετάλλου, το βάρος του, η γνησιότητα των πετρών, η ποιότητα της εργασίας και η καλή εφαρμογή του στο ανθρώπινο σώμα. Το βάρος και το πάχος του μετάλλου παίζουν επίσης τον ρόλο τους στην τιμή, αλλά και στην ανθεκτικότητά του στην φθορά του χρόνου.
Μην ξεχνάτε πως το μέταλλο έρχεται σε άμεση επαφή με το σώμα μας, άρα πρέπει να έχει τη σωστή σύσταση και καλό φινίρισμα. Για περισσότερη λάμψη όμως, γίνονται διάφορες επιμεταλλώσεις, εκ των οποίων κάποιες είναι ανθυγιεινές, ίσως και επικίνδυνες για την υγεία μας. Αυτό πρέπει να το ρωτάτε πάντα. Δεν είναι απαραίτητο ότι ένα πιο γυαλιστερό κόσμημα είναι και πιο ποιοτικό. Μάλλον το αντίθετο ισχύει. Απόδειξη αυτών είναι ότι αρκετοί άνθρωποι νομίζουν ότι είναι αλλεργικοί στο ασήμι, ενώ είναι αλλεργικοί στο νίκελ. Ένα ασημένιο κόσμημα που έχει επινικελωθεί είναι πάρα πολύ γυαλιστερό, αλλά μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις, όχι επειδή είναι ασημένιο, αλλά λόγω της επιμετάλλωσης, που έχει υποστεί. Επίσης σε κάποιες χώρες, τα κράματα που χρησιμοποιούνται στην κοσμηματοποιία περιέχουν νίκελ, αν και απαγορεύεται. Στην Ελλάδα τα επίσημα εργαστήρια ελέγχονται και συνήθως είναι αρκετά προσεκτικά με αυτά τα θέματα.